HALKLA İLİŞKİLER NEDİR?





Halkla İlişkiler Nedir?

pr ile ilgili görsel sonucu

Halkla İlişkiler kavramına ilişkin olarak literatür incelendiğinde farklı bir çok tanımın yapıldığı görülmektedir. Bazı araştırmacılar Halkla İlişkilere, örgütler ile toplum arasında, her iki tarafa da fayda sağlayacak bir uzlaştırıcı olarak bakmaktadır. Bir başka görüşe göre Halkla İlişkiler örgütlerin topluma karşı savunuculuğunu, avukatlığını yapan bir işlevdir.

Halkla İlişkiler, kısaca hedef kitlenin davranışlarını ve örgüte karşı olan tutumunu değiştirmek için iletişim stratejileri ve taktikleri oluşturan birimler olarak tanımlanmıştır (Sabuncuoğlu, 2010, s. 4).
“Kişi ya da kuruluşların, diğer kişi ya da kuruluşlarla çıkar elde etmek amacıyla ilişkiler kurmak veya var olan ilişkilerini geliştirmek için gerçekleştirdikleri faaliyetlerin tamamıdır (Gönül Budak; Gülay Budak, 2000, s. 7).”

İngiliz Halkla İlişkiler Enstitüsü tanımına göre Halkla İlişkiler: “Planlanmış, desteklenmiş çabaları sürdürmek ve halkla kuruluş arasında karşılıklı anlayış ve iyi niyet sağlamak amacıyla yapılan faaliyetlerdir (Okay 2014, s. 3).”

“Yapılan tanımlara bakıldığında halkla İlişkilerin temelinde halkın oldukça önemli bir unsur olarak yer aldığı ve halkın istemlerinin karşılanmasında iyi niyet, doğruluğunun ve ikna etmenin önemli olduğu gözlenmektedir. Çalışmada özellikle belediyeler açısından değerlendirilecek olan halkla ilişkilerin, bilinçli, planlı ve yönetsel bir faaliyet olduğu yapılan tanımlarda göze çarpan önemli noktalardır. Genel olarak tanıtmak, duyurmak ve tanıma, duymaya dayalı olan halkla ilişkiler çeşitli amaçlara yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu amaçlar:
·             Örgütün faaliyetlerini hedef gruba duyurma ve örgüt hakkında olumlu imaj oluşturma,
·            Halkın gereksinimlerini saptama, uygulamalardaki aksaklıkları giderme, Etkin ve verimli bir iletişim sistemi kurma,
·          Örgütün faaliyetleri konusunda gerekli açıklayıcı, aydınlatıcı tüm bilgileri vererek hizmetlerin halka ulaştırılmasında etkinlik sağlayarak destek kazanma,
·             Halkın yakınmaları ve örgüte başvurmaları karsısında yöntemler geliştirme, işlemleri kolaylaştırma,
·         Mevcut ve yeni yasama geçirilen yasalar, kararnameler ve yönetmelikler, yeni pazara sunulan ürün ve hizmetler vb. çeşitli konularda gerekli açıklamaları halka yapma ve uygulamalarda halkın uyum sağlamasına özen gösterme,
·         Halkla ilişkiler faaliyetlerini belirli süreç içerisinde gerçekleştirme,
·         Örgüt içi ve dışı olumlu insan ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamadır (Erdoğan, 2006, ss. 23-24)”
Tüm bu maddeler eksizsiz yerine getirilmesi kusursuz bir halkla ilişkiler yönetimini beraberinde getirecektir.

Hangi açıdan tanımlarsak tanımlayalım uygulamadaki görüntüsüyle Halkla İlişkilerin en temel taşını iletişim oluşturmaktadır. Kamuoyunun beklentilerine cevap verebilmek, hedef kitle ile kurum arasında bir bağ oluşturmak için uyguladığımız Halkla İlişkiler faaliyetlerinin etkili olabilmesi uygulanan iletişim politikasının gücüne dayanmaktadır.


“Amacı, yapısı ve boyutu  ne olursa olsun her türlü örgütlenme, içinde yer aldığı çevreyle organik ilişkiler kurup geliştirmek zorundadır. Böyle bir zorunluluk, Halkla İlişkilerin tüm örgütlerde uygulama alanı bulmasını ve geniş bir fonksiyon yelpazesi edinmesini sağlamıştır. Halkla İlişkilerin uygulama alanının bu kadar geniş olması ve değişen çevresel koşullara uygun olarak yeni fonksiyonlar edinmesi, doğal olarak araştırmacıları yeni tanım arayışlarına yöneltmekte, sonuçta çok farklı tanımlar ortaya çıkmaktadır (Biber, 2007, s. 32).”

Bu blogdaki popüler yayınlar

Halkla İlişkilerin Temel İlkeleri

HALKLA İLİŞKİLERİN TARİHİ

HALKLA İLİŞKİLERİN ETKİLEŞTİĞİ KAVRAMLAR